Всички категории
EN

Начало> Статии

Четири основни прогнози за устойчиво опаковане през 2023 г

Време: 2023-08-07 Хитове : 39

1.Тенденцията на обратно заместване на материалите ще продължи да нараства.

Подложки за кутии за зърно, хартиени бутилки, защитни опаковки за електронна търговия... Най-голямата тенденция е "хартияването" на потребителските опаковки. С други думи, пластмасите се заменят с хартия, главно защото потребителите смятат, че хартията има предимства по отношение навъзобновяемост и рециклируемоств сравнение с полиолефините и PET.

 

Ще има значително количество налична хартия за рециклиране. Намалените потребителски разходи и растежът на електронната търговия водят до увеличаване на предлагането на картон, което спомага за поддържането на относително ниски цени. Според експерта по рециклиране Чаз Милър, цената на старите гофрирани контейнери (OCC) в североизточната част на САЩ в момента е около $37.50 на тон, в сравнение с $172.50 на тон преди година.

 

Съществува обаче и потенциален сериозен проблем: много опаковъчни материали са комбинация от хартия и пластмаса и не могат да преминат тестове за рециклиране. Те включват хартиени бутилки с вътрешни пластмасови торбички, комбинации хартия/пластмасов картон, използвани за контейнери за напитки, гъвкави опаковки и бутилки за вино, за които се твърди, че могат да се компостират.

 

Тези решения може всъщност да не се занимават с проблемите на околната среда, а по-скоро да се занимават с възприятието на потребителите. В дългосрочен план това може да ги отведе по същия път като пластмасовите контейнери, за които се твърди, че могат да се рециклират, но всъщност не се рециклират. За привържениците на химическото рециклиране това може да е добра новина, тъй като те ще имат време да се подготвят за широкомащабно рециклиране на пластмасови контейнери, докато циклите се повтарят.

2.Натискът за компостируеми опаковки ще се изостри.

Досега никога не съм смятал, че компостируемите опаковки имат значителна роля извън приложенията и местата за хранене. Обсъжданите материали и опаковки не са по своята същност кръгли, вероятно не са мащабируеми и вероятно не са рентабилни.

 

(1) Количеството домашно компостиране е недостатъчно, за да предизвика дори най-малката промяна; (2) Промишленото компостиране е все още в начален стадий; (3) Опаковките и артикулите за хранене не винаги са добре дошли от промишлените съоръжения; (4) Независимо дали става дума за „био“ пластмаса или традиционна пластмаса, компостирането не е кръгова дейност, която генерира главно парникови газове и малко други.

 

PLA индустрията започва да се отдръпва от дългогодишните си претенции за индустриално компостиране и се стреми да позиционира този материал за рециклиране и биоматериали.Твърденията за смоли на биологична основа може наистина да имат смисъл, но това се основава на тяхната функционалност, икономичност и екологично представяне (по отношение на производството на парникови газове през жизнения цикъл), надвишаващи подобни показатели за други пластмаси, особено полиетилен с висока плътност (HDPE) , полипропилен (PP), полиетилен терефталат (PET) и в някои случаи дори полиетилен с ниска плътност (LDPE).

 

Скорошни изследвания установиха, че около 60% от пластмасите за домашно компостиране не се разграждат напълно, което води до замърсяване на почвата. Проучването също така откри, че потребителите са объркани относно последиците зад твърденията за компостиране: "14% от пробите от пластмасови опаковки са сертифицирани като" промишлено компостируеми ", докато 46% не са компостируеми. Сред биоразградимите и компостируемите пластмаси, тествани при различни условия на домашно компостиране, повечето не се разграждат напълно, включително 60% от пластмасите, сертифицирани като „компостируеми в домашни условия“.

3.Европа ще продължи да ръководи движението срещу зеленото измиване.

Въпреки че липсват надеждни системи за оценка за дефиниране на „greenwashing“, концепцията обикновено се разбира като компании, които се представят като екологични, докато се опитват да прикрият своите социални и екологични вреди, всичко това, за да защитят и разширят своя пазар или влияние. Това стимулира възхода на движението „анти-зелено измиване“.

 

Според The ​​Guardian, Европейската комисия активно се стреми да гарантира, че продуктите, за които се твърди, че са на "биологична основа", "биоразградими" или "компостируеми", отговарят на минималните стандарти. За да се противопоставят на зеленото измиване, потребителите ще могат да знаят колко време отнема биоразграждането на даден артикул, колко биомаса е използвано в производството му и дали наистина е подходящ за домашно компостиране.

4.Вторичната опаковка ще се превърне в нова точка на натиск.

Прекомерното опаковане не е проблем само в Китай; много страни се борят с него. ЕС има за цел да се справи с прекомерното опаковане чрез предложени разпоредби, които диктуват, считано от 2030 г., „всяка опаковъчна единица трябва да бъде намалена до минималното тегло, обем и брой опаковъчни слоеве, като например чрез ограничаване на празното пространство“. Според тези предложения държавите-членки на ЕС трябва да намалят до 15 г. отпадъците от опаковки на глава от населението с 2018% спрямо 2040 г.

 

Вторичните опаковки традиционно включват външни картонени опаковки, стреч и термосвиваеми фолиа, ъглови дъски и ленти. Но може да включва и първични външни опаковки, като картонени опаковки за козметика (като кремове), помощни средства за здраве и красота (като паста за зъби) и лекарства без рецепта (като аспирин). Възникват опасения, че тези разпоредби могат да доведат до разглобяване на тези картонени опаковки, причинявайки прекъсване на продажбите и веригата за доставки.